Ebben a cikkben azt szeretném megmutatni, hogy milyen is egy kötetlen portrézás és milyen sokrétű lehet az eredménye.
Leírok pár tapasztalatot, ötletet ami jól jöhet, ha arra adod a fejed, hogy csináltatsz egy sorozatot magadról, akár magadnak, akár ajándékba.

Ez a konkrét fotózás még 2014 júliusában zajlott. Egy egyszerű portrésorozat volt a cél, kültéren, lehetőleg lemenő nap fényénél és valami lepukkantabb helyen. Tökéletes példa lesz arra, hogy bemutassam, milyen egyszerű velem dolgozni és mennyi lehetőség van egy pár képes sorozatban.

Dóri egyszerű kényelmes viseletet választott amiben jól érezte magát és a fotózást kültérre egy elhagyatott helyre beszéltük meg.
Fontos, hogy a képen szereplő jól érezze magát azokban a ruhákban amikben készülnek a képek, mert ha nem így van az rögtön meglátszik. Gondolj csak bele amikor a srácok ballagásra mennek és először van rajtuk öltöny, akkor hogy mozognak benne. ? Ez igaz azokra a lányokra is akik nem tudnak magas sarkúban járni. Ilyen esetre is van megoldás, inkább statikus stúdió fotózáskor lépjen bele és ott készítek róla képeket! Nincsenek akadályok! 😉

Fontos, hogy legyen legalább egy konkrét elképzelés, egy cél amit szeretnél elérni. Egy-két kép, akár a netről begyűjtve akár képzeletben, de legyen valami konkrétum.
Ehhez kell összeszedned/összeszednünk a megfelelő ruházatot és kellékeket. Amennyiben ilyen téren elfogadnál segítséget stylist kollégám szívesen segít. Sőt akár ruhákkal és kiegészítőkkel is rendelkezésre tud állni.

Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk
Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk
Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk

Ha ez a dolog összeáll fejben, akkor már csak a megvalósítás van hátra egy időegyeztetés után.
Ebben az esetben is így volt. A sminkes elkészítette a make-upot és kimentünk a helyszínre. Szoktam ajánlani helyeket és a fotózás előtt ki szoktam menni terepszemlére az aktuális időpontban, hogy felmérjem a lehetőségeket. De volt már arra is példa, hogy hirtelen kellett megoldani a fotózást, attól sem kell elrettenni, mert viszonylag gyorsan fel szoktam mérni a terep és a fények adta lehetőségeket.

A fotózás során először pár egyszerűbb képet készítek, hogy bemelegedjünk, beszélgetünk, megmutatom milyen lesz a kép és ha kezd tetszeni, azt látod amit kapni szeretnél akkor kicsit elmélyedünk benne. Többször előfordult már, hogy megkértem a “modellt”, hogy vegyen fel egy pózt amit akár meg is mutatok és engedje meg hogy készítsek egy képet úgy, majd természetesen megmutatom és eldönti, hogy maradhat-e vagy töröljük. Általában egy kis idő után elég jól fel tudom már mérni ennyi tapasztalattal, hogy kinek mi áll jól, illetve mit lehet kihozni belőle. Szokott is sikerülni. ?

Dóri már akkor sem először állt kamera elé így nem volt nehéz dolgom, inkább csak a kompozícióval és a fényekkel kellett foglalkoznom.

Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk
Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk

A végeredmény kidolgozására sokféle módszer létezik, én személy szerint Photoshop párti vagyok. ? Nyilván lehet más programokkal is szépen dolgozni és ki mit tanult azzal dolgozik. Egy egyszerűbb retusáláshoz elég egy Lightroom program is, amivel kis dolgokat meg lehet változtatni és ami a leginkább érdekes, hogy milliónyi filter – fotós közegben „preset” – áll rendelkezésre, amivel egy mozdulattal bármilyen színvilágot tudnak varázsolni sokan.
Mindig vannak aktuális divatú színvariációk amiket szinte bármilyen minőségű képre rá lehet tolni és mindjárt “művészi” lesz.

Természetesen ezeket a színeket Photoshop-pal is elő lehet hozni tudatosan nem csak kattintgatva, mint mobilon :), sőt sokkal szebben ki lehet dolgozni, mint az automata módokkal, ezért, ha ilyen igény merül fel akkor ezt is megbeszéljük és olyan utómunkát adok le, amilyet szeretnél. Igyekszem bemutatni több variációt is, de ugye a lehetőségek száma végtelen ezért csak néhányra van itt lehetőség. Ha szeretnél ilyen “egyedi” színvilágot a képeiden az a legjobb, ha tudsz mutatni pár olyan képet ami olyan.

Számomra, Te vagy a legfontosabb ! A képek neked készülnek és az a legszebb dolog a világon amikor mosoly lesz az arcodon amikor rájuk nézel.

Húzd az egeret a következő képek fölé és jobbra balra mozgatva megnézhetsz egy színes illetve monokróm változatot a egy -egy képről. Melyik tetszik jobban?

Hangulatok, divatfotó, portré, RoggsDóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk
Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációkDóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk
Dóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációkDóri portréja kötetlen - mondhatni casual shooting volt. Roggs hangulat variációk